Ciasta, Na deser

Ciasto z makiem i jabłkami

Jedno z moich ulubionych ciast! Kruchy spód (którego używam też jako podkład do wielu innych wypieków), jabłka, miękka warstwa makowa , czekolada… i prostota!

Obrazek

Zwykle piekę w dużej tortownicy, tym razem – z braku kandydatów do konsumpcji – zrobiłam w 4 mniejszych kokilkach (z 1/3 proporcji). Podane składniki są na tę dużą wersję.

Kruchy spód

  • pół kostki margaryny
  • jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę posiekać, wymieszać z resztą składników, zagnieść ciasto. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę (moja ma średnicę 26 cm).

Warstwa makowa

  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • nieco ponad 3/4 szklanki mąki pszennej
  • niecała szklanka suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy (opcjonalnie)
  • 4-5 jabłek

Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wyłożyć na kruchy spód (można dać więcej lub mniej, wg smaku).

Margarynę utrzeć z masłem, dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, olejek migdałowy, na końcu delikatnie pianę ubitą z białek. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na wierzch jabłek, Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.

Polecam posypać ciasto cukrem pudrem lub zrobić polewę (2 łyżeczki masła, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki cukru i łyżeczkę mleka połączyć w rondlu, zagotować mieszając do połączenia się w jedną masę). Dodatek ten jest opcjonalny, ale polecam – szara makowa warstwa nie wygląda zwykle zbyt efektownie… ale jak smakuje!

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s