Na deser

Muffinki z mąki żytniej z nutellą

Przypadkowo, z powodu nagłego braku mąki pszennej 🙂 Myślę, że z tej zwykłej też wyszłyby smaczne, może lżejsze. Choć takie ponoć zdrowsze…

Image

  • 2 kopiaste szklanki mąki żytniej (jeśli używacie pszennej – dodajcie więcej (3,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek masła (roztopić i ostudzić)
  • łyżka miodu
  • nutella (po łyżeczce na babeczkę)

Tradycyjnie, w jednej misce zmieszać składniki suche, w drugiej mokre, połączyć, napełnić foremki do 1/3 wysokości. Nałożyć łyżeczkę nutelli, przykryć kolejną porcją ciasta, do 3/4 wysokości. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.

Zamiast nutelli można użyć kawałków czekolady; będą też pasowały banany, orzechy. Ja wsypałam też trochę granulowanych otrębów o smaku truskawkowym-akurat były pod ręką.

Image

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s