Ciasta, Na deser

Makowiec

Najdelikatniejszy na świecie i tyle. Wymaga trochę czasu na przeczekanie w lodówce, ale jest tego wart-jeśli jedliście kiedyś Rogale Marcińskie, to właśnie coś w tym smaku. Ciasto:

  • 2 kopiaste szklanki mąki
  • jajko
  • ćwierć kostki świeżych drożdży
  • ćwierć szklanki cukru
  • pół szklanki mleka
  • ćwierć szklanki oleju
  • łyżeczka soli
  • 150 g margaryny, a najlepiej masła

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wlać do przesianej mąki, razem z cukrem, jajkiem i solą. Wymieszać, a następnie wyrobić, dodając w międzyczasie olej. Uformować ciasto w prostokąt, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie rozwałkować je w prostokąt, na 2/3 powierzchni rozsmarować margarynę – tak, żeby dało się przykryć ją brzegami z lewej i prawej; skleić, rozwałkować (mąką podsypywać jak najmniej!), obrócić o 90 stopni i powtórzyć czynność z wałkowaniem – i tak trzy razy. Ciasto zaczyna listkować? To dobrze. Zawinąć znów w folię i schłodzić kilka godzin, najlepiej przez noc. Rano rozwałkować w prostokąt, rozsmarować masę makową pozostawiając trochę miejsca na jednym z dłuższych brzegów. Zawinąć w roladę zaczynając od nie-pustego boku: ten pusty posłuży do sklejenia (niech sklejenie będzie na dole). Ułożyć na blaszce do pieczenia i zostawić jeszcze do podrośnięcia; w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Gdy rolada już lekko podrośnie, posmarować ją jajkiem roztrzepanym z mlekiem, piec ok. 20 minut. Jeszcze ciepłą posmarować lukrem (cukier puder + soku z cytryny tyle kropel, żeby nie był za gęsty, ale też nie spływał), posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.

Masa Makowa:

  • szklanka maku
  • szklanka pokruszonych biszkoptów
  • ćwierć szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • olejek migdałowy
  • szklanka orzechów włoskich
  • szklanka rodzynek

Mak namoczyć, odcedzić i dwa razy przepuścić przez maszynkę. Rodzynki namoczyć we wrzątku (przez kilkanaście minut), orzechy drobno posiekać albo zmielić w malakserze. Umieścić w garnku zmielony mak, margarynę i cukier, podsmażyć aż do rozpuszczenia margaryny. Dodać bakalie, skórkę, olejek migdałowy i biszkopty. Wymieszać, ostudzić.

Obrazek

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s