Na obiad

Pierogi ruskie

Ulepiłam dziś 113! Z prędkością jeden pieróg na minutę. Gorące smaruję masłem, i nic więcej dodawać nie trzeba. Zjadam ze smakiem w trymiga, ale jest to przyjemność warta tych 113 minut spędzonych przy stolnicy. Dzielona z innymi domownikami. I już wszystkie zniknęły:)

 

3_Zdjęcie0098

 

Przepis poniżej jest na połowę proporcji-ok. 50-60 sporych pierogów.

Farsz

  1. 500g półtłustego twarogu
  2. 500g ugotowanych ziemniaków (warto ugotować je dzień wcześniej, żeby zdążyły przestygnąć)
  3. 2 średnie cebule
  4. łyżeczka cukru
  5. łyżka oliwy
  6. pieprz, sól

Twaróg i ziemniaki przeciskamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie, posypujemy cukrem. Mieszamy drewnianą łyżką, aż cebulka lekko się zeszkli; dodajemy do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku (w mojej wersji-przewaga pieprzu).

 

Ciasto

  1. 1/2kg mąki pszennej (użyłam krupczatki, ale cięższa, np. poznańska, idealnie się tu nada)
  2. 1/2 łyżeczki soli
  3. ciepła woda
  4. łyżka oliwy z oliwek

Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą, robimy wgłębienie, do którego wlewamy oliwę (dzięki temu ciasto będzie bardziej rozciągliwe-łatwiej je wałkować i zlepiać pierogi, mniej się przylepia do stolnicy) oraz ciepłą wodę. Mieszamy łyżką, dolewamy powoli tyle wody, aby składniki jako-tako się połączyły. Zaczynamy wyrabiać rękoma, aż powstanie zwarta kula (w razie potrzeby dodając mąki-gdy za mokre, lub wody-gdy za suche).

 

Z kuli ciasta odrywamy małe skrawki ciasta, które rozwałkowujemy na placki o kształcie przypominającym koło, o średnicy ok. 10 cm. Nakładamy na środek łyżeczkę farszu i zaklejamy brzegi, przebiegając po nich palcami dwa razy-to ważne, aby ciasto się nie rozkleiło, bo farsz wypłynie przy gotowaniu! Można od czasu do czasu oprószyć palce mąką, choć dzięki oliwie nie klei się tak bardzo do rąk.

Uformowane pierogi układamy na stolnicy wysypanej mąką.

Gotujemy na małym ogniu we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną-po tym momencie trzymamy jeszcze ok. 2 minuty. Wyjmujemy na talerz łyżką cedzakową.

 

2_Zdjęcie0097

Podajemy z masłem, dobrze pasuje też jogurt grecki.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s